svenska
Lyssna
MENY

Folkvalda att leda – Ett webinarium om kvinnors representation i politiken

29 september 2021, kl. 14:00 - 15:00

I år är det 100 år sedan kvinnlig rösträtt praktiserades för första gången i Sverige. Kvinnors politiska deltagande och ledarskap har banat väg för många viktiga reformer för jämställdhet och rättvisa.

Var: Etnografiska museet
Pris: Utan avgift
Ytterligare information: Webinariet anordnas i samarbete med The Hunger Project, i samband med fotoutställningen Folkvalda att leda som visas på Etnografiska museet 4 september 2021 – 16 januari 2022.
Plats på museet: Digitalt program. Länk kommer att skickas till alla deltagare.
Två personer sitter vid ett bord

Boka

Bokningen sker via vår samarbetspartner The Hunger Project.

 

I år är det 100 år sedan kvinnlig rösträtt praktiserades för första gången i Sverige. Kvinnors politiska deltagande och ledarskap har banat väg för många viktiga reformer för jämställdhet och rättvisa.
 
I Indien finns sedan 1992 en lag som säger att minst en tredjedel av platserna i de lokala byråden, Panchayats, ska reserveras för kvinnor. Lagen har varit ett stort steg för jämställdheten, men i praktiken har den inte alltid haft effekt den var avsedd att ha. The Hunger Project Indien erbjuder utbildningar i ledarskap och jämställdhetsfrågor under kvinnornas 5-åriga mandatperiod för att stärka kvinnorna till att bli förändringsledare i sina byar.
 
Med avstamp i dessa två skeenden vill vi fördjupa oss i vad som händer när kvinnor får inflytande i ett samhälle på samma villkor som män. I detta webinarium fördjupar vi oss i ämnet kvinnors representation. Räcker det med rösträtt/valbarhet för kvinnor? Vilka aktiva åtgärder krävs för att kvinnor ska ha ett meningsfullt deltagande i politiken? Vilka representeras inte i politiken idag? Hur kan politiken bli mer inkluderande i Sverige och globalt?
 
Välkommen till ett samtal om kvinnors representation i politiken - i Sverige och världen!
 
Medverkande:
Veda Bharadwaja, Senior Programme Officer, The Hunger Project India
Rumbidzai Kandawasvika-Nhundu, Senior Advisor for Democracy and Inclusion på IDEA
Angela Refuerzo Larsson, Generalsekreterare, Maktsalongen
Drude Dahlerup, professor emerita i statsvetenskap vid Stockholms universitet