svenska
Lyssna
MENY

INSTÄLLT: Minnesdagen för utrotade arter

29 november 2020, kl. 13:00 - 17:00

De skärpta allmänna råden förlängs till den 13 december. Världskulturmuseerna håller fortsatt stängt och följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Vi hoppas kunna öppna snart igen. Detta evenemanget är inställt. Om du har köpt en biljett kommer du bli kontaktad för återköp. Etnografiska museet och föreningen Lodyn bjuder in till att hedra alla de arter som har utrotats av människans påverkan.

Var: Etnografiska museet
Pris: Fri entré, visning 40 kr. Platsbokning krävs till föreläsningen
Fossiler

Dagen bjuder på visning av utställningen Human Nature, föredrag av Pella Thiel om End Ecocide och naturens rättigheter. Ekologisk fika och mat på restaurang Matmekka. Dagen avslutas med ett fackeltåg till Livsröset på Gärdet med en ceremoni till minne av de utrotade och hotade arterna och en hyllning till livets väv där allt hänger samman.

Naturens rättigheter – människa och natur tillsammans igen

Kanske beror artutrotning och rubbningar i ekologiska system på föreställningar inom den västerländska kulturen som har ställt människan vid sidan av allt annat levande, och sett naturen som enbart en resurs. Internationella ramverk för biologisk mångfald efterlyser i alla tonarter en samhällstransformation för att hejda den ekologiska kris som pågår. Idén att inte bara människor utan även skogar, sjöar och floder kan ha rättigheter bildar en bro mellan västerländska institutioner och många urfolks sätt att förstå världen. Pella Thiel presenterar den snabba utvecklingen för rörelsen för Naturens rättigheter och ekocid (storskalig miljöförstöring) som internationellt brott.

Pella Thiel är ekolog och koordinator i nätverket för Naturens rättigheter samt ordförande inom End Ecocide Sverige som arbetar för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring. Hon är sakkunnig inom UN Harmony with Nature och en del av föreningen Lodyn.

Tider:
13.00-13.30 Visning av Human Nature. Pris 40 kr, biljetter finns i receptionen.

14.15-15.45 Föreläsning med Pella Thiel. Boka plats här

16.00 Samling utanför museets entré för avgång till Livsröset

 

OBS: Programmet genomförs förutsatt att museet har öppnat för allmänheten. I annat fall kommer delar att ske digitalt.