svenska
Lyssna
MENY

Seminarium: Folkvalda att ledA

15 september 2021, kl. 14:00 - 15:30

Välkommen till ett samtal om kvinnors politiska deltagande och demokratiska utrymme.

Var: Etnografiska museet
Pris: Utan avgift. Platsbokning krävs.
Ytterligare information: Seminariet anordnas i samarbete med The Hunger Project i samband med fotoutställningen Folkvalda att leda på Etnografiska museet. 
Plats på museet: Hörsalen
Seminarium: Folkvald att leda"

Boka här

 

I år är det 100 år sedan kvinnlig rösträtt praktiserades för första gången i Sverige. Kvinnors politiska deltagande och ledarskap har banat väg för många viktiga reformer för jämställdhet och rättvisa.

I Indien finns sedan 1992 en lag som säger att minst en tredjedel av platserna i de lokala byråden, Panchayats, ska reserveras för kvinnor. Lagen har varit ett stort steg för jämställdheten, men i praktiken har den inte alltid haft effekt den var avsedd att ha.


Med avstamp i dessa två skeenden vill vi fördjupa oss i vad som händer när kvinnor får inflytande i ett samhälle på samma villkor som män. Hur ser det demokratiska utrymmet ut för kvinnor i världen och i Sverige? Vad möter kvinnor för utmaningar när de vill leda? Och vad krävs för att öka kvinnors demokratiska och politiska fri- och rättigheter globalt?

Medverkande:

• Mona Sahlin, f.d. partiledare Socialdemokraterna
• Malin Flemström, VD, The Hunger Project Sverige
• Anna Stenvinkel, Generalsekreterare, ForumCiv
• Rosaline Marbinah, demokratiambassadör och ordförande, LSU
• Shahab Ahmadian, producent och processledare, MÄN


Moderator är Rafaela Stålbalk Klose, frilansjournalist.

 

Med anledning av covid-19 ber vi om hänsyn för varandra med bra avstånd mellan deltagare, god handhygien och gärna användande av munskydd.

 

Anurag Banerjee, Sujata Khanna och Surbhi Mahajan har tagit fram foton och texter. Utställningen finansieras med stöd av Sida/ForumCiv och för innehållet ansvarar The Hunger Project Sverige.