svenska
Lyssna
MENY
Utställning Renegotiating Material Culture

Renegotiating Material Culture

Utställningen är resultatet av ett års långt samarbete mellan Etnografiska museet och kursen Research Lab vid Konstfack. Studenterna valde objekt från museets samlingar från Afrika och den afrikanska diasporan som de kopplade till sina egna konstpraktiker och inspirerade de nya verken i utställningen.

Samlingarna i Etnografiska museet bygger mycket på hantverk och det handgjorda. Det verkade särskilt relevant för gruppen från Research Lab – som specialiserat sig på hantverk – att arbeta med dessa samlingar och utforska de gemensamma metoderna för tillverkning, problemlösning och utforskande av material, som är uppenbara i de historiska museisamlingarna och även konfrontera samtida skapare i Stockholm.

Även om vi aldrig riktigt kan förstå någon annans erfarenhet, har denna detaljerade studie av samlingen gjort det möjligt för Research Lab-gruppen att bättre få kontakt med föremål och platser som var obekanta i början av året. I sin tur hoppas vi att dessa nya verk kommer att hjälpa dig att se några av föremålen i museet i ett nytt ljus.

Samarbetet är en del av "Afrika pågår" ett dialogprojekt på Etnografiska museet som är utforskande och metodutvecklande med syftet att lyfta fram nya perspektiv på den afrikanska kontinenten. En ambition är att göra museisamlingarna från Afrika relevanta för fler och nya besökare.

Utställningen finns att se när Etnografiska museet öppnar för besökare igen.

AfrikaPagarLogo.png

Detta är en utställning som ingår i dialogprojektet
Afrika Pågår.
Läs mer om det här.