svenska
Lyssna
MENY

Bertil Söderberg och ljudinspelningarna från Kongo

SonAxis undersöker museet och dess nära relation till kolonialismen och missionen. Bertil Söderberg (1912-2001) förkroppsligar dessa relationer. Han var Kongo-missionären som blev etnograf och sedermera intendent vid Etnografiska museet.

Efter första vistelsen som missionär för Svenska missionsförbundet i Kongo-Brazzaville 1938-46 började Söderberg forska om musik och musikinstrument vid Stockholms högskola. Under hans andra vistelse i Kongo 1950-53 ägnade han mycket tid åt ljudinspelningar av sånger, berättelser, ordspråk och musikinstrument i samma byar där han också verkade som missionär. Inspelningarna har nu digitaliserats och finns tillgängliga i museets digitala databas. Ljudbanden med skolbarn, lärare, evangelister och politiska ledare skildrar ett samhälle i snabb förändring – där kristna vittnesmål samsas med djurfabler, ordspråk, rituella och sekulära sånger. 

Radioseplare.jpg

Söderbergs bandspelare av märket Crestwood som han använde i Kongo 1950-53 finns nu i Tekniska museets samlingar (inv. nr. TEKS0034982)  

 Bortsett från vad ljudspåren uppenbarligen berättar om den svenska missionen ligger kanske det verkliga värdet av Söderbergs arbete i de lokalhistoriska källor som materialet erbjuder, inte minst för kongolesiska forskare. ”Samtal med pastor Nsemi om svårigheterna under profetrörelsen…och om ett möte med en kristen jude.” (nr 143). Eller då en inspelning av en jaktflöjt med jaktledaren Bwende Mampasi i byn Munzele, till missionärens förtret, riskerar att förvandlas till ett åkallande av en ande. 

Söderberg gjorde ytterligare en studie och inspelningsresa till Kongo-Kinshasa på 1970-talet. Då fokuserade han på de många kristna församlingarnas musiktraditioner. 

Tillbaka till utställningen