Kolonialism och imperialism i Afrika 1884-1960

I och med Berlinkonferensen 1884 delades Afrika upp mellan de europeiska stormakterna som byggde imperier, kuvade lokalbefolkningen och utvann koloniernas naturresurser. I vårt skolprogram får eleverna lära sig om bakgrunden till och utvecklingen av det som kom att kallas för "kapplöpningen om Afrika".

Skolprogram Kolonialism och imperialism i Afrika 1884-1960

Åk 7–9, gymnasiet, vuxenstuderande
Historia, Samhällskunskap

I skolprogrammet fokuserar vi på utställningen om västafrikanska kungariket Benin i dagens Nigeria. I och med Berlinkonferensen (Kongokonferensen) tillföll området Storbritanniens intressesfär och år 1897 erövrade brittiska trupper Benin City och plundrade kungapalatset på vad som sågs som heliga skulpturer i brons och elfenben. Föremålen spreds sedan över världen och idag finns flera av dem på Etnografiska museet!

Hur kommer det sig? Vad var det egentligen som hände och varför?

Och är det rätt att föremålen finns kvar här?

Under skolprogrammet diskuterar vi "kolonisering" och "imperialism" som begrepp. Vi talar  om vilka de kortsiktiga och långsiktiga effekterna av imperialismen kom att bli. Vi diskuterar handel, ekonomisk rovdrift, rasism, kolonial blick, rasbiologi, avkolonisering, reptrariering, historiesyn, historiebruk och museiföremål som källor.

Fördjupning och handledning

Arbetsmaterial
Läroplan

Bokning

För att skicka en bokningsförfrågan, se Bokning av skolprogram

Kostnad, tid och antal

Priser: Avgiftsfria skolprogram för förskola, grundskola och gymnasieskola (samt barn och unga upp till 19 år). Skolprogram för vuxenstuderande samt fritidsverksamhet: 1600 kr.

Tid: 45-60 minuter.

Max 30 elever per grupp.