Lär om korpen, tricksterkaraktären från den Nordamerikanska nordvästkusten som är med och skapar världen. Lyssna till den arktiska historien om Sedna, härskare i underjorden, som ser till så att inte jägarna fiskar ur haven. Hör om den aboriginska skapelsemyten Drömtiden.
I alla tider har människor berättat historier för varandra. Skapelsemyterna är försök att förstå det ofattbara; vad fanns innan jorden, träden, floderna, djuren och människorna? Många legender är sedelärande och vill berätta hur man bör leva som människa och vad man ska akta sig för.
Över hela världen har historier gestaltats på många olika sätt: tal, sång, musik, ramsor, skådespel, dans, bilder, föremål, dockor, masker, och av en eller flera personer. I vårt skolprogram berättar utställningar och föremål som schamantrummor, totemmasker och dansdräkter om myter och legender från Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Australien och Asien.
Programmet kan inrikta sig till olika åldrar och nivåer. För förskola och lågstadie ligger fokus på berättelser om djur och varför saker är som de är. Mellanstadieelever fördjupar sig kring världens olika skapelsemyter. Högstadie-, gymnasie- och vuxenstuderade får reflektera över olika berättelser, hur de är uppbyggda och varför de ser ut som den gör. Hur spelar klimat, miljö och traditioner in på hur en historia berättas? Vad finns det för likheter och skillnader mellan myter och legender från världens alla hörn?
Utställningar som skolprogrammet berör:
Ursprungsfolk i tre klimat - Etnografiska museet
Fördjupning och handledning
Lärarhandledning
Läroplan
Skolprogrammen kostar 900 kronor för förskola och grundskola. Skolprogram för vuxenstuderande kostar 2000 kr.
Grupp med 30 elever, 60 minuter
Gruppen möter museipedagogen vid museets reception. Där sker introduktion och genomgång av riktlinjer för besöket. Ett pedagoglett skolprogram följer.