svenska
Lyssna
MENY
Dekorbild Human Nature

Human Nature

En utställning om vår konsumtion och planetens framtid.

Signalerna är tydliga - klimatet förändras och arter dör ut. Människors överdrivna konsumtion är ett av problemen, men runt om i världen finns också starka krafter för förändring. Och det finns andra relationer till jorden än enbart som resurs för mänskliga behov.

I utställningen Human Nature bjuds du in att följa några av trådarna i vår hoptrasslade värld. Allt hänger ihop. Hur vi lever våra liv är förbundet med hur jorden mår. Här ställs frågor och besökaren görs medveten om att alla kan bidra till en förändring.

Med utgångspunkt från föremål ur samlingarna - och flera pågående forskningsprojekt - tar museet sig an vår tids mest brännande fråga. Human Nature handlar om konsumtionens påverkan på vår jord med frågor om omställningar och möjligheter för en mera hållbar värld.

 

Utställningen väjer inte för de enorma problem vi står inför. Masskonsumtionen har skapat en värld som hotar livsviktiga och känsliga system. Men det finns ett ljus i tunneln. Det finns alternativa sätt att leva. Utställningen hämtar inspiration både från gamla system runt om i världen så väl som nya forskinngsprojekt för framtida möjligheter i en mer hållbar värld.

Human Nature visas 26 september 2020 - 7 januari 2022.

The human flower

HumanFlowersquare.jpg

 
Den här blomman är en symbol för vår gemensamma planet och en påminnelse om att de beslut vi människor fattar får stor betydelse. Med din hjälp hoppas vi få blomman att överleva. Om du lovar att minska din konsumtion fyller vi på med mer vatten. Följ blommans kamp och skriv på kontraktet på humanflower.se. Du kan även se blomman när du besöker Human Nature.

 

Upptäck Human Nature med Annika

Häng med Annika när hon plockar upp trådarna i utställningen Human Nature. I filmerna nedan får du smakprov på hur du kan få hjälp att återanvända gamla saker, komma i bättre kontakt med naturen och få höra från en forskare om framtidens konsumtion.
Hör också utställningsproducent Tina, miljö- och klimatminister Isabella Lövin med flera diskutera Human Nature, den situation vi lever med i dag och vilka utmaningar vi står inför i framtiden.

Annika.jpg

Hållbar framtid

Pernilla Hagbert, forskare i hållbar omställning på Kungliga Tekniska högskolan, berättar om sin forskning med framtidsscenarier för ett hållbart Sverige 2050. Vad hon och hennes kolleger sett i sin forskning kan du se i utställningen Human Nature på Etnografiska museet.

Skogsbad

Etnografiskas Karin Westfält berättar för Annika Thorell om nya trenden skogsbad. Skogsbad kommer från Japan och är ett sätt för oss människor att genom att vara ute i skogen få en starkare kontakt med naturen.

Återbruksworkshop i verkstan

Lappa, laga & återskapa på Etnografiska museet. Har du något du behöver laga? Eller vill du använda gamla textilier, paraplyer eller nallar för att skapa något nytt?

Panelsamtal om Human Nature

I panelen sitter Tina Landgren, utställningsproducent för Human Nature, Karin Wästfelt, museipedagog, Isabella Lövin, miljö- och klimatminister samt vice statsminister och Pernilla Hagbert, forskare i hållbar omställning. Producerat av UR.