svenska
Lyssna
MENY
Omslagsbild för utställningen

Testlabb: LEK

Etnografiska museet välkomnar små testpersoner och deras familjer till det publika experimentet Testlabb: LEK. Denna mötesplats för barn och barnfamiljer ingår i ett förberedande arbete att skapa en utställning för barn och deras rätt till fritid och lek. Välkommen till en värld full av lek, lärande och berättelser från hela världen!

I museets hjärta - den magnifika Trapphallen - startar museet nu ett gemensamt och utvecklande experiment tillsammans med våra besökare. I det pågående arbetet med den kommande utställningen bjuder vi in föräldrar, forskare, pedagoger och inte minst de verkliga experterna – barn, för att hjälpa oss utforma innehållet.

Här kan du uppleva barns lek och leksaker från stora delar av världen. Testa att bygga en egen bil av återbrukat material, spela ett fem meter långt fussball, slå dig ner i sagohyddan och välja bland böcker från hela världen eller se om du klarar vårt gigantiska memory. Tanken är att det ska tillkomma nya, stimulerande aktiviteter under hela visiningsperioden.

Jag gillade allt! Lee, 6 år, från Barnpatrullen

Så tyckte Barn i stans Barnpatrull: Häng med och testa all världens lek på Etnografiska museet.

Med Testlabb: LEK bjuder Etnografiska museet in till möten för att höra vad barnen själva helst vill att en utställning för dem innehåller. Urvalet av leksaker bygger på en insamling från olika delar av världen och visar att barns lek är oberoende av religion, kön eller kulturell kontext. 

Till insamlingen har olika ambassader tillfrågats att skänka leksaker från deras respektive hemländer. I Testlabb: LEK kommer barnen därför kunna bekanta sig med leksaker från bland annat Ukraina, Mexiko och Malaysia.  

Till vår hjälp har vi använt artikel 31 i Barnkonventionen som handlar om barns rätt “till vila och fritid, till lek och rekreation anpassad till barnets ålder och rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet”. 

Testlabb: LEK visas 3/2 till 30/4 2023.