svenska
Lyssna
MENY
Bild från utställningen. Fotografi.

Afrika Pågår

Under rubriken Afrika Pågår organiserar Etnografiska museet under flera år workshops, föredrag, utställningar och konstnärliga uttryck kring våra samlingar från Afrika. I nära samarbete med publik, användare, forskare och konstnärer utforskar vi vad detta kulturarv betyder och hur det kan användas idag.

Afrika Pågår är ett utforskande och metodutvecklande dialogprojekt med syftet att lyfta fram nya perspektiv på den afrikanska kontinenten med och av svenskar med afrikanskt ursprung.

I Afrika Pågår skapar vi ett utställningsrum/dialogyta med plats för olika tillfälliga utställningar, aktiviteter och evenemang – här tänker vi prova och testa olika sätt att aktivera våra samlingar och skapa intressanta möten med vår publik.

Svarta tråden

Svartatraden.jpg

I en del av Afrika pågår visas Svarta tråden, en mindre version av den stora mode- och textilutställning som visades på Världskulturmuseet i Göteborg 2020–2021.

Här samsas klassisk textil från Afrika ur museisamlingen med filmer om samtida svarta modeskapare. Vi möter bland annat haute couture designern Imane Ayissi i samtal med Amah Ayivi från det kreativa kollektivet Marché Noir. I sitt skapande följer de tråden tillbaka till Västafrikas vävare, skräddare, marknader, färger, material och snitt – bortom bilden av tryckta tyger som typiskt afrikanskt.

Svarta tråden är ett samarbete mellan Världskulturmuseernas projekt Afrika pågår och Marché Noir, Art Comes First, Imane Ayissi, Just Africa och Franska Institutet i Sverige. Visas tills vidare.

Mer Afrika Pågår