svenska
Lyssna
MENY

Afrosvensk historievecka

För fjärde året presenterar Etnografiska museet Afrosvensk historievecka. Årets program har dels ett digitalt fokus samtidigt som två utställningar öppnar på museet. Veckan inleds 3 oktober och avslutas den 11 oktober.

Afrosvensk historievecka

Sedan 2017 har Etnografiska museet varit drivande i att uppmärksamma Afrosvensk historievecka i samarbete med olika organisationer och institutioner. Sedan 1600-talet har personer från Afrika och den afrikanska diasporan kommit till Sverige och idag utgör afrosvenskar en etablerad minoritet i samhället. I centrum för veckan är frihetsdagen 9 oktober som högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på svenska Saint Barthélemy år 1847 och som minns slaveriet och slavhandelns offer.

 

AMAT LEVIN - SLUMPENS BARN

Möt journalisten Amat Levin som driver Instagramkontot @svarthistoria i ett samtal om debutboken Slumpens barn där han möter de svenskgambier som kom hit redan på 1960-talet och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott. 
Filmen är ett samarbete med Västsverige mot rasism (Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad) och UR och ingår i en serie föreläsningar med fokus på historia och allmänbildande.

AFROSVENSKAR I HISTORIEN

Afrosvenskar i historien – vilka var de? I den här filmen presenteras ny forskning om både kända och okända svarta människors liv i Sverige genom tiderna. Världskulturmuseernas projektledare Johanna Berg berättar om sin forskning och samtalar med Afrikaintendent Michael Barrett.
Filmen är ett samarbete med UR och ingår i en serie föreläsningar med fokus på historia och allmänbildande.

Svarta tråden

SvartaTradenPuff2.jpg

Svarta tråden är en del av Världskulturmuseernas stora mode- och textilutställningen som visas på Världskulturmuseet i Göteborg. Svarta tråden följer Västafrikas urgamla och dynamiska textiltraditioner fram till dagens hantverkare och modeskapare i diasporan som i denna rika historia hämtar byggstenar till nya kreationer.
På Etnografiska museet i Stockholm visas klassisk textil från Afrika ur museisamlingen som samsas med filmer om samtida svarta modeskapare. Möt haute couture designern Imane Ayissi i samtal med Amah Ayivi från det kreativa kollektivet Marché Noir. I sitt skapande följer de tråden tillbaka till Västafrikas vävare, skräddare, marknader, färger, material och snitt – bortom bilden av tryckta tyger som typiskt afrikanskt.
Utställningen visas på Etnografiska museet från och med 10 oktober tills vidare.
Svarta tråden är ett samarbete mellan Världskulturmuseernas projekt Afrika pågår och Marché Noir, Art Comes First, Imane Ayissi, Just Africa och Franska Institutet i Sverige. 

Re-remembering Saint-Barthélemy 

stbarthélemy-(002).jpg

Re-remembering Saint Barthélemy är en ny utställning på Etnografiska museet i samarbete med utbildningen Grafisk design- och illustration på Konstfack. Utställningen undersöker Sveriges koloniala arv och inblandning i slavhandeln på 1700-talet.
Studenternas grafiska verk svarar på historiska föremål från Saint Barthélemy ur Etnografiska museets samlingar, såväl som fotografi från Sjöhistoriska museet. Ambitionen är att skifta fokus och tankar kring denna period och dess inflytande i det samtida Sverige, för att kunna återberätta delar eller glömda historier från ön.
Utställningen visas på Etnografiska museet 10 oktober till och med 8 november. 

Panelsamtal på Världskulturmuseet

Panelsamtal.jpg

Möt kreatörerna bakom utställningen Svarta tråden på Världskulturmuseet i Göteborg.
Utställningens medskapare Marché Noir och Imane Ayissi är två Paris-baserade varumärken som gör stort avtryck på den internationella modescenen. 
Hur ser ”den svarta tråden” ut och hur kan man arbeta både kreativt och hållbart med hjälp av traditionella tekniker?
Kom och ställ din fråga till några av modevärldens mest spännande kreatörer.
Läs mer i Världskulturmuseets kalendarium
Foto: Robert Preston

DOKUMENTÄRVISNING:
WAX PRINT

Waxprint.jpg

OBS! Biljetterna till denna visning är slutsålda. Wax Print: 1 Fabric, 4 Continents, 200 Years Of History är en dokumentär av Aiwan Obinyan (2018) som visas i samband med Afrosvensk historievecka. 
Från Indonesiens byar till bomullsfälten i Amerika, från europeiska industrifabriker till de livliga marknaderna och syskolorna i Västafrika, kommer berättelsen om ett tyg och hur det har kommit att symbolisera en kontinent, dess folk och deras kamp för frihet. Visningen arrangeras av Franska Institutet i samarbete med Etnografiska museet, Cinemafrica och Just Africa.