svenska
Lyssna
MENY

Om museet

Varmt välkommen till Etnografiska museet. Här möts samtid och historia i en härlig blandning för hela familjen. Upptäck och få nya lärdomar om våra utomeuropeiska kulturskatter.

Etnografiska Museet

MUSEETS HISTORIA

På nästan alla platser tycks människan kunna anpassa sig, finna en meningsfull livsåskådning och ha framgång i kampen för överlevnad. Varje kultur är resultatet av en långvarig anpassning till rådande omständigheter. I kampen om överlevnad har dock jordens ursprungsbefolkningar stött på betydande hinder - fenomen som kolonialism, jordhungriga feodalherrar, krig, terrorism och epidemier har utplånat hela kulturer. Det är ur en strävan att bevara, och föra vidare, dessa historier som Etnografiska museet framvuxit.

Etnografiska museets historia börjar år 1900, då Statens etnografiska samlingar blir en självständig institution. Museets uppgift har sedan dess varit att vårda, dokumentera och förmedla kunskap om samlingar som förts hem av resenärer och vetenskapsmän från 1700-talet fram till idag. Våra samlingar sträcker sig dock än lite längre tillbaka, med rötter i 1600-talets naturaliekabinett.

Vad samlade Linnés lärjungar in på sina 1700-talsresor? Vad hände under 1800-talets stora världsomseglingar och vad för kunskap förde egentligen Sven Hedin med sig från sina expeditioner i början av 1900-talet?

På museets två våningar letar vi svar på ovanstående frågor. Men vi vårt utbud stannar förstås inte där. I utställningen "Nordamerika" möter vi Amerikas ursprungsbefolkning – hur såg livet ut på nordvästkusten och prärien? Vad innebär begreppet "white wash"? Hur levde japanerna under samurajernas tid? Vad vet vi om inuiter, samer och tjuktjer? Få reda på mer om aboriginernas liv och ursprungsbefolkningen i Amazonas.

Följ med Sten Bergman till Nya Guinea och lär dig mytologin kring dess vilda kannibaler. Gå på teceremoni i vårt fantastiska tehus Zui-Ki-Tei och upptäck dess meditativa förmåga. Hos oss kan du även förkovra dig i föremål från kungariket Benin, ta reda på mer om svenska Kongomissionärer eller förlora dig i ett gigantiskt föremålsmagasin.

Vår nuvarande byggnad, i museiparken på Gärdet, invigdes 1980. Sedan dess har vi eftersträvat en grön profil och Etnografiska museet var faktiskt Stockholms första museum att värmas upp med solpaneler.

Under året flyttar även nya, spännande tillfälliga utställningar in på museet. Oavsett vilket utomeuropeisk kultur som fascinerar just dig, är Etnografiska en naturlig plats för fascination, inspiration, lärdom och debatt. Varmt välkommen!

ETNOGRAFISKA MUSEET - I SIFFROR

• 2 800 kvm med permanenta utställningar
• 8 000 antal permanent utställda föremål
• 800 kvm med tillfälliga utställningar
• 150 platser i vår hörsal som används för programaktiviteter och uthyrning till konferens och event

HÄR FINNS ÄVEN...

• Museibutik
• Matmekka: café och restaurang med fullständiga rättigheter
• För barn: Verkstan, visningar, familjespår i utställningarna

HITTA HIT

Vackert beläget på Djurgården där vi, tillsammans med Polismuseet, Tekniska museet, Riksidrottsmuseet och Sjöhistoriska museet, utgör Museiparken intill Gärdet.
Besöksadress: Djurgårdsbrunnsvägen 34, Gärdet