svenska
Lyssna
MENY

Biblioteket

Välkommen till Etnografiska museets bibliotek! Biblioteket är ett referensbibliotek för litteratur om utomeuropeiska kulturer. Det är tillgängligt för alla intresserade, efter överenskommelse. Ej hemlån.

AKTUELLT

Besök till arkiv, bibliotek, bild- och föremålssamling sker genom förbokning och vi kommer endast ha ett begränsat antal besökare per tillfälle.
Förbeställning av material bör ske vid bokningstillfället.

I enighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer ber vi att den som känner av minsta sjukdomssymptom avstår från att besöka lokalerna.

KONTAKT

Bibliotekarie: Linda Wennbom
Telefon: 010-456 12 04
E-post: bibliotek@etnografiska.se

MER OM BIBLIOTEKET

Etnografiska museets bibliotek är ett specialbibliotek med vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur. Biblioteket är ett unikt referensbibliotek för främst etnografi, antropologi, arkeologi, konsthistoria, religionshistoria, historia och museologi: litteratur som berör utomeuropeiska kulturer, inte minst ursprungsbefolkningar. Speciellt väl representerad är litteratur som handlar om materiell kultur d.v.s. litteratur som beskriver etnografiska föremål. I stor utsträckning täcker bibliotekets litteratur kontinenterna Afrika, dubbelkontinenten Amerika, Grönland, hela Asien samt Australien med Oceanien. Totalt finns ca 45000 böcker och tidskrifter.

Bibliotekets samling av utställningskataloger från etnografiska museer runt om i världen är omfattande. Biblioteket har också ett antal löpande tidskrifter inom antropologi och etnografi.

Sök i bibliotekets katalog(öppnas i ett nytt fönster).

SVEN HEDINS BIBLIOTEK

Sven Hedins Bibliotek förvaltas av Sven Hedins Stiftelse. Den litteratur som berör hans resor och vetenskapliga arbete finns deponerad på Etnografiska museet. Samlingen omfattar ca 3 000 böcker och särtryck och utgör en av landets absolut främsta samlingar vad gäller äldre litteratur om Ost- och Centralasien. Även Iran (Persien), Kaukasus och Sydasien, liksom Tibet är väl representerade.

För att få tillgång till Sven Hedins Bibliotek - vänd dig till Hedinstiftelsens föreståndare Håkan Wahlquist hakan@svenhedinfoundation.org eller till Etnografiska museets bibliotek.

ANVÄND BIBLIOTEKET I SKOLARBETEN

Etnografiska museets bibliotek finns även tillgängligt för dig som vill använda det i ditt skolarbete.